הוצאת שתלים
הוצאת שתלים בחזה או הוצאת שתלי סיליקון מהחזה הוא אחד הניתוחים שהפכו להיות שכיחים יותר ויותר בשנים האחרונות.
מדובר בנשים שיש בגופן שתלי סיליקון שהושתלו לפני שנים רבות ואשר עם השנים וכתוצאה מכך חוות תופעות לוואי הקשורות לשתלים. בחלק מהמקרים עקב בעיה בשתל עצמו (קרע, דליפה, התרוקנות והתרופפות, "ריפלינג"), בחלק מהמקרים בעיה בתגובה של הגוף לשתל (התקשות קופסיתית, כאבים, תהליך דלקתי צלקתי, הופעת נוזלים סביב השתל "סרומה") ובחלק מהמקרים חששות מהשלכות בריאותיות או תופעות לוואי כלליות הקשורות לשתלים (פחד מסרטן או מחלה מסוכנת אחרת).
נשים ששמו שתלי סיליקון בחזה לפני שנים רבות לא תמיד ידעו ששתלי סיליקון אינם לכל החיים ויש לבצע מעקב, והחלפה או תחזוקה שלהם כדי לשמר את המראה הנאה. וכדי להימנע מסיכונים אפשריים של קרע, דליפה וספיגת סיליקון בחזה אשר כתוצאה ממנו הגוף עלול "לדחות" את השתלים ולפתח תופעה או בעיה של התקשות קופסיתית או התכווצות קופסיתית בתגובה לשתל הסיליקון הקרוע והדולף.
סיליקון אשר דלף נספג בגוף בקופסית המקיפה את שתלי הסיליקון וחלקו אף מוצא את דרכו לקשרי הלימפה שבבתי השחי. חשוב להבין שלא ניתן להסיר את הסיליקון אשר דלף מבלי לגרום לנזק לרקמות אשר ספגו אותו ואיננו מנסים לחפש ולרדוף אחרי סיליקון שדלף ונספג ברקמה מאחר והנזק האפשרי רב יותר מהתועלת התיאורטית שבכך.
הסיבות להוצאת שתלי סיליקון בחזה:
שתלים קרועים או דולפים
קרע או דלף סיליקון הוא הסיבה השכיחה ביותר להוצאתם עם או בלי החלפתם של שתלי הסיליקון הישנים. על פי מחקר שערכנו לאחרונה ויתפרסם בקרוב בעיתון הרפואי IMAJ זמן מחצית החיים של שתלי סיליקון הינו סביב 14 שנה, שליש מהשתלים הקרועים היו בני 12 שנה ומטה, שני שליש היו בני 15 שנה ומטה, כך שזמן מחצית החיים עד לקרע בשתלים שהוסרו היה 14 שנה בממוצע.
התקשות קופסיתית
תגובה קפסולרית, התכווצות קופסיתית או התקשות קופסיתית הקרויה באנגלית Capsular Contracture היא הסיבה השניה בשכיחותה המובילה לניתוח הוצאת שתלי סיליקון עם או בלי החלפה שלהם. התקשות קופסיתית מתרחשת כאשר הגוף בונה רקמה צלקתית עודפת סביב השתל אשר מתקשה ומתכווצת סביבו. הסיבות לכך הן תגובה דלקתית צלקתית של הגוף.
אסימטריה בחזה
שדיים אסימטריים בהם הושתל בצד אחד שתל גדול הרבה יותר ובצד השני לא הושתל כלל שתל או הושתל שתל קטן עם או בלי הרמה, במצבים כאלו ככל שהשנים עוברות, האסימטריה בחזה מתגברת כי הצד של השד הטבעי עובר שינויים האופייניים להזדקנות הטבעית של השד שהם תהליכי התרוקנות, התרופפות וצניחה, בעוד שהשד הקטן בו יש שתל סיליקון גדול ומשמעותי יותר לא חווה את אותם השינויים והתוצאה הרבה יותר יציבה לאורך השנים.
פחד ממחלה מסוכנת בחזה, פחד ששתלי הסיליקון "מסרטנים":
חשוב להבין ששתלי סיליקון בחזה לא גורמים לסרטן שד שהוא הסוג השכיח ביותר של סרטן בנשים ודרגת הסיכון ללקות בו עומדת כיום על 1 מכל 7 נשים בישראל. אלא שמדובר בסוג מאד נדיר של "סרטן" שהוא בעצם מחלה גידולית שנקראת BIA-ALCL, מדובר בסוג נדיר ביותר של גידולים של מערכת הלימפה בתגובה לשתלים בעלי חספוס גס בחזה, השתלים עם החספוס הגס שהוגדרו כמסוכנים הוצאו משימוש והשכיחות כאמור נדירה ביותר.
אנו מדווחים כיום על שכיחות של 1 לכל 60,00 ואפילו עד 1 לכל 90,000 מקרים של מחלה נדירה זו, אך מאחר והיו מקרים שנשים שלקו בה חלו ואפילו נפטרו כתוצאה מכך המודעות למחלה עלתה מאוד. כתוצאה מכך גל של נשים מודאגות ביקשו להסיר את השתלים המסוכנים הללו, כולל הקופסית סביבם.
פחד ממחלות שיכולות לנבוע מעצם הנוכחות של שתלי סיליקון בגוף:
לתופעות אלו קוראים בשם כולל Breast Implants Illness או בראשי תיבות BII. נשים אלו מתארות תופעות כלליות שונות המתרחשות בגופן ואשר אותן הן מקשרות לשתלי הסיליקון שבגופן. תופעות שתוארו בהקשר זה הינן: חולשה כללית ועייפות כרונית, כאבי שרירים ומפרקים, הפרעות ריכוז, בעיות זיכרון, דיכאון וחרדה, נדודי שינה, פריחות טכנאי מזגנים בבת יםשונות, נשירת שיער, יובש בפה ובעיניים, הפרעות שונות במערכת העיכול.
מחקרים שונים לא הצליחו להראות קשר סטטיסטי מובהק ובוודאי שלא קשר סיבתי מוכח בין התלונות השונות לבין נוכחות שתלי סיליקון, ואת רוב תופעות הלוואי הללו ניתן לקשר לעליה בגיל שכן אלו תופעות שכיחות למדי של הזדקנות הגוף באופן כללי. עם זאת יש נשים שמדווחות על הקלה משמעותית עד כדי העלמות הסימפטומים הללו כאשר השתלים הוצאו מגופן.
סוגי הניתוחים להוצאת שתלים:
- הוצאת שתלים בלבד - בניתוח זה מסירים את השתלים מתוך הכיס המכיל אותם (הקופסית) מבלי לגעת בקופסית זו, מבלי לשנות או להסיר אותה. יש קבוצה קטנה של מקרים בהם הסיבה להסרת שתלים היא שתלים המצויים בכיס גבוה כאשר ישנה מספיק רקמת שד טבעית והשתל מיותר, הסרתו יכולה לשפר מאוד את המצב.
- הוצאת שתלים כולל כל הקופסית סביבם - ניתוח הקרוי טוטאל קפסולקטומי או אנבלוק קפסולקטומי. כאשר הסיבה להסרת השתלים היא חשש מפני המחלה הנדירה אך המסוכנת BIA-ALCL נהוג להמליץ להסיר לא רק את השתל אלא גם את כל הקופסית שהגוף יצר סביבו. חשוב לדעת שניתוח זה גדול ונרחב יותר מאשר הסרת שתלים בלבד בלי הסרת הקופסית, כאשר הקופסית דקה ועדינה הניתוח עלול להיות מיותר, עלול לפצוע רקמה בריאה ותקינה שלא לצורך, עלול להותיר את החזה ריקני ורופף באופן שיפגע מאד באסתטיקה ובמראה הצעיר שלו ויש לקחת זאת בחשבון ובכובד ראש.
- הוצאת שתלים ושיקום החזה על ידי השתלת שומן - אני פחות מאמין בשיטה זו. חשוב להבין שלא ניתן להשתיל שומן לחלל שנוצר בגוף סביב השתל. השתלת שומן בחזה זה לרוב סדרה של ניתוחים בעם השומן מושתל בחזה טיפות טיפות, חלק מהשומן נקלט וחלקו נספג, לפעמים בצורה לא צפויה. כדי שהשתלת שומן בחזה תהיה מוצלחת ויעילה צריך לרוב 2 - 3 ניתוחים כאלו.
הוצאת שתלים והרמת חזה - נשים אשר החזה הטבעי שלהן גדל עם השנים אחרי ניתוח הגדלת חזה וכאשר רקמת השד הטבעית שופעת, החזה גדול ומגושם מדי, בעל מראה לא כל כך טבעי ולא פרופורציונלי, במקרים אלו הסרת שתלי הסיליקון ופיסול החזה מחדש בעזרת רקמת השד הטבעית זה הניתוח הטוב והמוצלח ביותר שיש ביכולתנו להציע לך. להוסיף כאן הרבה דוגמאות שיש לנו.
הוצאת שתלים והקטנת חזה - כנ"ל זה למעשה אותו ניתוח אשר עצם הסרת השתלים ואיסוף מחדש עם פיסול של רקמת השד הטבעית נותן מראה נשי טבעי צעיר ומעוצב להפליא.
שיטת העוגן - זו השיטה העיקרית המאפשרת לנו לפסל ולעצב מחדש את החזה תוך שמירה מרבית על רקמת השד הטבעי ו"הזזת" ממקום למקום כמו "פאזל" כדי לפסל ולעצב מחדש את החזה. בשיטה הייחודית של ד"ר חי אשר פרסם והציג בכנסים השונים חל שימוש בכל רקמות השד, הסרת עור עודף בלבד ומילוי עם מתלה תחתון אשר מהווה מעין "שתל עצמוני" קטן פנימי שממלא את הקוטב התחתון היכן שהשתל הישן הוסר.
השיטה הורטיקלית - בשיטה זו מבצעים מתיחה של השד עם קו תפר קצר יותר שנראה כמו "סוכריה על מקל" בלי הצורך לבצע חיתוך לאורך קפל השד. מניסיוני שיטה זו מוגבלת הרבה יותר ביכולת לעצב את השד בצורה נאה ולשמר את מרבית נפחו ולכן ברוב המקרים אציע שיטה אחרת.
הכנה לניתוח הוצאת שתלים והרמת חזה:
בפגישת ההכנה תצטרכי להביא איתך את כל הבדיקות השונות: בדיקות דם, א.ק.ג. אולטרסאונד, ממוגרפיה ו-MRI של השדיים ושל השתלים, נשמח לדעת מה סוג השתלים שיש לך כיום ואם יש לך את דו"ח הניתוח או מדבקות השתלים זה יכול מאוד לעזור.
נדריך אותך על כל צעד בניתוח ובהחלמה ממנו, נוודא שאת יודעת הכל, חלק גדול מההסברים יינתנו על ידי צפייה בסרטוני וידאו מאוד מפורטים, נסביר לך מה ללבוש, ומה אסור להביא לחדר ניתוח.
ניתוח הוצאת שתלים והרמת חזה אורך בין שעתיים וחצי לשלוש ואינו דורש אשפוז לילה, כבר באותו יום תוכלי לחזור לביתך. ההחלמה מהניתוח לעתים מפתיעה מאד לטובה, כאשר מסירים את השתלים הישנים, כולל הקופסית הישנה בעיקר אם היא צלקתית מה שגורם לעתים לכאבים ומעצבים מחדש את החזה ברקמה הטבעית מידת הכאב והאי נוחות בניתוח זה לעתים מפתיעה מאד לטובה. עיקר ההחלמה היא השבוע הראשון ולאחריו מרבית הנשים חוזרות לתפקוד מלא. הסרת מדבקות וגזירת קצוות תפרים היא לרוב אחרי שבועיים וחצי, לאחר מכן משחה אנטיביוטית לשבועיים שלושה ובהמשך טיפול בצלקות בשיטתנו הייחודית.
סיכונים וסיבוכים אפשריים
הסיכונים האפשריים בניתוח הוצאת שתלים והרמת חזה הם כמו בכל ניתוח פלסטי אחר בחזה ועלייך להיות מודעת אליהם: דימום, זיהום, צלקות או הצטלקות לא יפה, וחלילה נמק (סופר סופר נדיר), וכמובן עד כמה תוצאת הניתוח יפה בעינייך ותואמת את ציפיותיך כפי שהסברנו לך עליהם מראש.
הוצאת שתלים והרמת חזה בשיטה של ד"ר נועם חי הוא ניתוח שמידת ההצלחה שלו ודרגת שביעות הרצון ממנו היא מהגבוהים ביותר, תוצאות הניתוח כפי שהציג וממשיך להציג ד"ר חי בכנסים השונים במרוצת השנים זכו להערכה מקצועית גבוהה ביותר בידי עמיתיו למקצוע שלא חסכו ממנו שבחים על כך.