חזה אסימטרי
אסימטריה בחזה מופיעה בדרגה קלה אצל מרבית הנשים. אך לרוב היא בדרגה קלה ומינימלית ולעתים אינה כלל מורגשת על ידי האישה עצמה והמודעות אליה מתפתחת לאחר בדיקת ייעוץ ואבחון על ידי ד"ר חי.
לאחר בחינה מדוקדקת של השדיים הכוללת מדידות בעזרת סרגל וסרט מידה. אחד המאפיינים החשובים באסתטיקה של החזה הנשי הנו סימטריה של השדיים. קיימת קבוצת נשים בהן אסימטריה בחזה, הינה בעיה משמעותית מאוד. מאחר ודרגת חוסר הסימטריה הינה בולטת מאוד הן בביגוד צמוד וחושפני כגון בגד גוף או בגד ים ולעתים היא אף ניכרת מבעד לבגדים. במצבים אלו אסימטריה בחזה אינה רק בעיה של אסתטיקה או יופי. אלא הופכת להיות בעיה תפקודית המתבטאת בפגיעה ניכרת באיכות החיים במצבים רבים הקשורים בחיי היום יום.
הגורמים לתופעת חזה אסימטרי
- אסימטריה בחזה נרכשת כתוצאה מהליך כירורגי מסוים
הסיבה השכיחה ביותר לאסימטריה בחזה אצל נשים היא ניתוח להסרת גוש או רקמה באחד השדיים. לאחר ניתוח כזה נותרת אסימטריה כתלות בכמות הרקמה שהוסרה בניתוח. המצב הקיצוני ביותר הוא כמובן כריתת שד כטיפול בסרטן שד ואז נדרש שחזור של השד לאחר מסטקטומיה (ניתוח הסרת שד בעקבות מחלה ממארת). במצבים קלים יותר דרגת האסימטריה יכולה להיות קלה יותר.
- אסימטריה בחזה התפתחותית בגיל ההתבגרות
במהלך תהליך הצמיחה וההתפתחות של החזה החל בנערות בגיל ההתבגרות מתפתחים ניצני השדיים בתהליך הדרגתי לכדי שדיים מפותחים אצל האישה הבוגרת. תהליך זה לעתים איננו אחיד וסימטרי בשני השדיים. אסימטריה התפתחותית קלה קיימת אצל לא מעט נערות אך לרוב במהלך הצמיחה הסימטריה משתפרת.
אולם, במקרים לא מעטים התפתחות החזה אינה אחידה וסימטרית וכתוצאה מכך נוצר פער משמעותי הן בגודל השדיים והן במיקומם על פני בית החזה. כמו כן הבדלי צורה וגובה הפטמות והעטרות. כל אלו מביאים לכך שאותה נערה או אישה צעירה מרגישות שמשהו אצלן לא תקין או "עקום" ובמקרים אלו יש צורך בתיקון אסימטריה בחזה.
- אסימטריה בחזה מולדת
לעתים נדירות קיימת אסימטריה בחזה כבר מלידה. התסמונת המוכרת ביותר נקראת תסמונת פולאנד (Poland Syndrome) המאופיינת בחוסר התפתחות של שד בצד אחד בשילוב עם חוסר התפתחות של שריר החזה ולעתים גם בעיה בהתפתחות שרירי הגפה העליונה באותו צד. לעתים אין כלל רקמת שד ואין גם פטמה ועטרה באותו צד. מצבים של אסימטריה בחזה הם מהמורכבים ביותר לתיקון, מאחר ובכל צד יש צורך לבצע ניתוח שונה שמטרתו להשיג סימטריה אופטימלית.
חזה אסימטרי עם שדיים גדולים (היפרטרופיים):
כאשר קיימת אסימטריה בחזה עם שדיים גדולים המטרה היא לבצע הקטנת חזה בצורה אסימטרית. בצד הקטן יותר לבצע הקטנה מינימלית, הרמה ועיצוב. ובצד הגדול יותר להקטין את רקמת השד בכדי להתאימו לצד השני.
כאשר שד אחד לא התפתח ושד שני גדל, לרוב קיימת צניחה של הצד שגדל והרחבה של טבעת העטרה. במצבים אלו מבצעים הגדלה של השד שלא התפתח על ידי שתלי סיליקון, לרוב ייעשה שימוש בשתל אנטומי. בצד השני נשתמש בשתל קטן יותר ונבצע הגדלה והרמת חזה עם הקטנה של העטרה באופן סימטרי ככל שניתן.
מבצעים ניתוח הרמת חזה בשני שלבים:
כאשר מדובר באסימטריה גדולה כששני הצדדים לא התפתחו בצורה תקינה וכאשר נרצה להוסיף שתלים למטרת נפח ועיצוב.
לעתים הפתרון הטוב ביותר הוא תיקון בשני שלבים:
- בשלב הראשון מקטינים את החזה בצד הגדול ומסדרים יפה את הצורה בצד הקטן.
- לאחר שנה של המתנה לסיום החלמה והתייצבות התוצאה והסימטריה ניתן להוסיף שתלים בגדלים שונים ולהשלים את המלאכה בצורה האופטימלית.
תיקון חזה אסימטרי צינורי:
כאשר שני השדיים צנוחים ובעלי מראה מוזר, לרוב מדובר במקרים של חזה צינורי. במקרים של חזה צינורי יש צורך בהוספת נפח שונה על ידי שתלי סיליקון בגדלים שונים ועיצוב והרמה תוך הקטנת העטרה בשני הצדדים.
לעתים (כמו בדוגמה מעלה) ניתן להוסיף שתל רק בצד אחד כשכמות הרקמה בצד זה מספיקה בנפחה. ניתוח תיקון חזה אסימטרי אורך בין שעה וחצי לשלוש בהתאם למידת מורכבותו ואינו דורש אשפוז לילה. כך שלרוב ניתן לחזור הביתה אחה"צ או בערב של הניתוח.
הניתוח נערך תחת הרדמה מלאה. במקרים בהם מתבצעת הגדלת חזה והרמה, הרמה או הקטנה נעשה לעתים קרובות שימוש בנקזים. נקזים הם צינוריות סיליקון קטנות היוצאות מתחת ובצדי החזה, הן מחוברות לבלוניות אשר יש לשמור אותן בואקום. בסוף הניתוח תותאם לך חבישה רכה מרופדת ותומכת אותה לא ניתן להסיר לבד אשר תישאר במקומה למשך שלושת הימים הראשונים.
סיכונים בניתוח לתיקון חזה אסימטרי
סיכונים הכרוכים בניתוח תיקון לזה אסימטרי קשורים לסוג הניתוח המבוצע וכוללים בין היתר: דימום, זיהום, דחיית השתל, צלקות לא יפות, אסימטריה שאריתית או הפוכה, התקשות קופסיתית, אובדן תחושה בפטמות וכד'. הסיכונים נדירים למדי ולרוב אינם מתממשים בפועל.