הפסקת עישון לפני ניתוח פלסטי
נשים רבות המגיעות למרפאתי, מתאכזבות לשמוע את המשפט הבא: "אוכל להציע לך את הניתוח, אך ורק אם תפסיקי לעשן לכחודש לפני הניתוח ועד כחודש לאחריו".
מעבר לסיכוני העישון הכלליים, הידועים לציבור הרחב היטב, עישון סיגריות בתקופה שסביב ניתוחים פלסטיים מסוימים הנו אולי הגורם המשמעותי ביותר העומד בין הצלחת הניתוח ובין כישלונו. בואו נבין מדוע.
אילו ניתוחים מצריכים הפסקת עישון?
כעקרון, כל ניתוח פלסטי, אשר במהלכו מבוצע ניתוק נרחב של הרקמה, יחד עם הידוק העור והרקמות, במטרה להשיג אפקט מתיחה – מצריך הפסקת עישון לפניו ולאחריו.
בקבוצת ניתוחים זו נכללים בין היתר:
- הקטנת חזה
- מתיחת בטן
- מתיחת פנים
- הרמת חזה
- הגדלה והרמת חזה
- מתיחת גוף
- מתיחת ירכיים ועוד
אילו ניתוחים אינם מצריכים הפסקת עישון?
כל שאר הניתוחים הפלסטיים ובכללם:
- הגדלת חזה
- ניתוח אף
- הרמת עפעפיים
- שאיבת שומן
- הקטנת חזה לגבר וכל ניתוח פלסטי שאינו מצריך ניתוק נרחב של הרקמה ו/או מתיחה או הידוק של העור.
מה הסיבה לצורך בהפסקת העישון?
הגורם החשוב ביותר להחלמה של הרקמה לאחר ניתוח, הוא אספקת הדם לרקמות המחלימות. אספקת דם עשירה תבטיח ריפוי תקין ואיכותי ותשליך ישירות על תוצאות הניתוח בהיבט האסתטי, על טיב החלמת קווי התפר וכתוצאה מכך על טיב הצלקות.
נשים שאינן מפסיקות לעשן סביב הניתוח גורמות לכך שבאזור הפצע הניתוחי, כלי הדם (בתגובה לניקוטין) מתכווצים ואספקת הדם יורדת משמעותית. יתרה מכך, במקום להזרים לרקמה המחלימה דם עשיר בחמצן ובחומרי גלם המסייעים בבניית הרקמות ובריפוי הפצע הניתוחי, עשן הסיגריות מעשיר את הדם ברעלים ובחומרי פסולת מזיקים ביותר, אשר לא רק שאינם תורמים לריפוי, אלא אף יוצרים נזק משני נוסף לרקמה שממילא נלחמת על חייה במטרה להתרפא.
עישון, מאחר והוא פוגע באספקת הדם, עלול לגרום ל: חוסר איחוי של הרקמות, פעירת קו התפר, הופעה של זיהומים משניים ובמקרים חמורים – נזק נרחב לרקמות ולעור (נמק). כל אלו, חוברים יחד בתהליך הריפוי ובסופו של דבר מתבטאים בצלקות גסות, מעובות (היפרטרופיות) הפוגמות באופן ניכר בתוצאה האסתטית.
מה קובע את הצלחת הניתוח וההחלמה
השתלת רקמות, מחייבת אספקת דם תקינה לרקמה הקולטת את השתל. עשן הסיגריות פוגע מאוד באספקת הדם ומקטין באופן ניכר את סיכויי הקליטה של הרקמה המושתלת. הדבר נכון לגבי השתלת שומן (הזרקת שומן) ובעיקר בניתוחים "מיקרוכירורגיים" בהם נעשה חיבור מיקרוסקופי של כלי דם קטנים אשר זרימת דם תקינה בהם – תקבע את הצלחת הניתוח.
בניתוחים "רגילים", שאינם ניתוחים פלסטיים הכרוכים בניתוק נרחב של רקמה ומתיחתה, החיתוך נעשה בניצב לרקמה ותפקידו לשמש כ"פתח" אל פנים הגוף והרקמות העמוקות יותר וסגירת הפצע הניתוחי מתבצעת ללא מתח מיותר. גם במקרים אלו, מהווה העישון גורם סיכון לסיבוכים הקשורים בריפוי הפצע הניתוחי.
לעומת זאת, בכירורגיה פלסטית, בניתוחים בהם החיתוך של הרקמה מבוצע לאורך מישורי ההפרדה, באופן המנתק את הרקמה מאספקת הדם שמתחתיה ולא רק שמתבצע ניתוק נרחב של הרקמה, אלא מתבצע גם הידוק ניכר של הרקמות וסגירתן תחת מתח, קיימת חשיבות כפולה ומכופלת לקיום של אספקת דם תקינה לרקמות.
לסיכום, את בוחרת לעבור ניתוח פלסטי אסתטי מתוך רצון להשיג תוצאה אסתטית נאה שתעשיר את חייך בהרגשה הטובה ובאיכות החיים ששיפור כזה יכול להשיג עבורך. ניתוח זה הנעשה מתוך בחירה אישית שלך מחייב אותי כמנתח פלסטי לבצע אותו עבורך בתנאים בהם יש את מרבית הסיכויים שהוא יצליח. כל סיגריה שאת מעשנת סביב הניתוח עלולה להיות הסיגריה שבגללה הניתוח נכשל. זכרי להיות כנה עם עצמך ועם המנתח שלך בנוגע להרגלי העישון שלך בכדי שהניתוח שלך יהיה הצלחה גדולה כפי שהוא צריך ויכול להיות.
שתי ציפורים במכה אחת:
נשים רבות, אגב, מנצלות הזדמנות זו בה הן מבקשות לשפר את חייהן ומחליטות שלא לחזור לעשן לאחר הניתוח. בכך הן משיגות שתי ציפורים במכה אחת, גם אסתטיקה וחן וגם איכות חיים, בריאות והנאה לכל המשפחה.