שתלי סיליקון
שתלי הסיליקון השונים נבדלים זה מזה במספר תכונות עיקריות: גודל וצורת השתל, תוכן המילוי, סוג המעטפת, מידת המילוי וסוג היצרן.
שתלי הסיליקון המודרניים מלאים בסיליקון שעובר הקשחה על ידי צימוד צולב (Cross Linking ) המדביק את מולקולות הסיליקון אחת לשניה והתוכן המתקבל אינו נוזלי אלא ג'ל סיליקון צמיג = קוהסיבי (Cohessive ). רמות צילוב שונות מקנות קשיחות וצמיגות בדרגה שונה בין יצרנים שונים ובאותו יצרן ניתן להשיג רמות שונות של צמיגות המשפיעות על מידת המוצקות של השתל.
שתלי סיליקון ג'ל מוצק
שתלים מודרניים המיוצרים בטכנולוגיות מתקדמות העשויים מסיליקון ג'ל מוצק נקראים גם שתלים בעלי צורה יציבה – Form Stable Implants. צורת השתל לא משתנה בעמידה או בשכיבה. הקטנת מידת התנועתיות של השתלים הנה יתרון וככל שהתנועתיות והתזוזה בשתלים קטנה יותר תוצאת הניתוח תשמר לזמן ארוך יותר.
קיימות 2 קבוצות שתלים עיקריות: גודל וצורה
- שתלים עגולים
- שתלים אנטומיים
לאחרונה התווספה קבוצה נוספת של שתלים בצורת קונוס - שתלים קוניים אשר עדיין לא נמצאים בשימוש נרחב.
תוכן המילוי:
- שתלי מי-מלח: בעבר נעשה שימוש נרחב בעיקר בארה"ב בשתלים אותם המנתח היה ממלא בעת הניתוח במי מלח פיזיולוגיים (סליין), שתלים אלו כמעט ואינם בשימוש כיום. יתרונם העיקרי היה שניתן להחדירם לגוף דרך פתח קטן כשהם מגולגלים על עצמם כמו סיגר ולפרוש אותם במקומם. זו הדרך היחידה שניתן לבצע הגדלת חזה דרך הטבור. חסרונותיהם העיקריים היו התרוקנות מיידית של השתל במידה ונוצר נקב במעטפת, ונטייה להופעת פסים וגלים על פני העור בנשים רזות (Rippling). כיום שתלים במילוי מי מלח משמשים בעיקר בשחזורי שדיים בשלב המקדים של הרחבת רקמות הדרגתית - Tissue Expansion לפני החדרת השתל הקבוע.
- שתלי סיליקון נוזלי: הדורות הקודמים של שתלי הסיליקון, היו בשימוש נרחב בעבר ואחראים במידה רבה למהפכת הסיליקון שהתחוללה בשני העשורים האחרונים. נותנים מראה טבעי לשדיים בשל תכונת הסיליקון הנוזלי להקנות לשתל צורת טיפה בעמידה. חסרונם העיקרי הוא שבמידה והמעטפת נקרעת הסיליקון נשפך אל מחוץ לשתל ויכול לעורר תגובת התקשות קופסיתית בשדיים ולנדוד למערכת הלימפה. לכן ישנה המלצה להסיר אותם לאחר 10 שנים מחשש לקרע ודליפת סיליקון ולהחליפם בשתלי סיליקון ג'ל מוצק.
סוג המעטפת
- שתלים חלקים: משמשים בעיקר כשתלי מדידה (Sizer ). השימוש בהם בארץ אינו נפוץ.
- שתלים מחוספסים: החספוס במעטפת גורם לגוף לייצר מעטפת דקה ועדינה יותר ומקטין את הסיכון להתקשות קופסיתית עקב קפסולה עבה ונוקשה.
- חספוס עדין: למרות החספוס בדופן השתל הגוף אינו נצמד למעטפת.
- חספוס חזק: שתלים בעלי מעטפת מחוספסת מאד הנם בעלי תכונת הצמדות של השתל לרקמות הגוף. מעטפת מחוספסת מאד גורמת לרקמות הגוף לצמוח אל תוכה במקצת כך שהשתל עובר אינטגרציה כלומר חיבור לרקמות העוטפות אותו. בכך נמנעת היווצרות הקפסולה (הקופסית) והשדיים המתקבלים הם הרכים ביותר עם הסיכון הנמוך ביותר להתקשות קופסיתית. יתרון חשוב נוסף הוא ששתל שנאחז ברקמה אינו זז ממקומו וצורת השדיים המתקבלת נשמרת לפרק זמן ארוך יותר מאשר בשתלים הנמצאים בתוך קופסית ועלולים עם השנים לנדוד כלפי מטה ולצדדים תופעה הקרויה נדידת השתל – (Implant Migration).
כיום קיימים רק שני סוגי שתלים העוברים אינטגרציה ונצמדים באמת לדופן הכיס ולרקמות הגוף:
- שתלים של חברת אלרגן (Allergan®): בהם המעטפת החיצונית עשויה בטכנולוגיה ייחודית הקרויהBiocell® מעטפת מחוספסת זו קיימת במבחר השתלים של החברה: שתלי אינספירה ((Inspira שתלים אנטומיים מדגם 410 ומדגם 510.
- שתלי פוליאוריתן (Polyurethane) של חברת סילימד (Silimed®) הברזילאית, מיוצרים גם על ידי חברת פוליטק הגרמנית: שתלים אלו מצויים בשימוש למעלה מ-40 שנה והניסיון המצטבר בשימוש בהם הראה שהם השתלים המקנים לשדיים את המגע הרך ביותר מבין כל השתלים והם בעלי הסיכון הנמוך ביותר להיווצרות התקשות קופסיתית. החברה מעניקה אחריות לא רק לשלמות השתל אלא גם אחריות מפני תופעת התקשות קופסיתית למשך 10 שנים.
המחקרים והניסיון מראים כי שתלים עם מעטפת חלקה מגבירים את הסיכון לתופעת התקשות קופסיתית. במצב נדיר זה הגוף מייצר מעטפת נוקשה של רקמת חיבור הגורמת להתקשות השדיים. כיום מרבית המנתחים מעדיפים את שתלים בעלי מעטפת מחוספסת על מנת להקטין ככל שניתן את הסיכון להתכווצות הקופסית והתקשות של השדיים.
אני מקפיד להשתמש בשתלים נבחרים של החברות המובילות בעולם: אלרגן וסילימד תוך התאמת השתל למידותייך וצרכייך מתוך מטרה ברורה להשיג עבורך את התוצאה היפה והטבעית ביותר שניתן.