החלפת שתלים והרמת חזה
יש לך שתלי סיליקון בחזה? מצוין!!! המאמר הזה בדיוק נועד בשבילך.
כן, גם את כמו נשים רבות אחרות עשית את הניתוח לפני 8 או 10 שנים. הניתוח היה נהדר, כולם החמיאו לך והרגשת בעננים. מאז, עברו השנים, עברת הריון אחד או שניים (או יותר...) ואת מסתכלת במראה וכבר לא באמת אוהבת את המראה שניבט ממנה.
אמרו לך ששתלי הסיליקון הם לכל החיים? אז השתכנעת שזה מה שנכון וטוב לך ועשית ניתוח הגדלת חזה. אבל האם באמת חשבת מהי המשמעות של שתל לכל החיים? האם חשבת שבמשך כל החיים החזה שלך יישאר מלא? זקוף? צעיר? מורם? בגודל שאת אוהבת? בצורה שמחמיאה לגוף שלך? האם לקחת בחשבון שכולנו עוברים שינויים בחיים? שאנחנו נוטים לעלות במשקל ובאחוזי השומן עם השנים, שהגוף שלנו נותן בנו את אותות הגיל? שלהריונות ולידות יש מחיר אסתטי שמשפיע לרעה על המראה, הצורה, המגע, המרקם והגודל של השדיים והבטן?
האם לקחת בחשבון שגם שתלי הסיליקון שלך "מזדקנים"? שגם לשתלי סיליקון יש בלאי מסוים עם השנים? שייתכן וברבות השנים נגלה פגם בשתל? קרע או דלף? שככל שהשנים עוברות הסיכון לכך עולה?
האם התעמקת בסוגיה שאולי הגוף שלך יחליט מתישהו בעתיד לדחות את השתלים? להגיב אליהם בצורה לא תקינה, לייצר צלקת נוקשה סביבם (מה שקרוי בפי כל קופסית או קפסולה)? בטח אמרו לך את זה פעם והסבירו, הכל הרי כתוב בטפסי ההסכמה, והרי קראת אותם וחתמת עליהם, אחרת לא היית עוברת ניתוח. אבל לא תמיד מה שמסבירים לנו גם נקלט היטב בתודעה שלנו, ולפעמים אנחנו אומרים לעצמנו, אה...לי זה לא יקרה...
הלהט והתשוקה לזכות בחזה המלא הזקוף השופע, המתוח והגאה כשאנחנו צעירות ויפות כל כך גובר ולכן נשים כל כך חושקות בניתוח הזה שהפך להיות הניתוח הפלסטי הפופולרי ביותר בעולם המערבי והניתוח עם דרגת שביעות הרצון הגבוהה ביותר – 98% לפי אתר Realself האמריקאי.
אז כיום, עשור או יותר אחרי הניתוח ההוא החזה שלך כבר זקוק למקצה שיפורים, לעדכון גרסה, לשיפוץ קל, לרמונט, נו..את יודעת למה אני מתכוון ובכן, הגיעה העת לבצע את השינוי המיוחל. אז מהן האפשרויות העומדות בפנייך? עם השנים החזה מתרופף ומתרוקן, תהליכי ההזדקנות הטבעיים מתרחשים בגופנו בצורה רציפה בהתאם לאורח החיים שלנו ולגנטיקה האישית שלנו, כל אישה ונתוניה היא.
יש להבדיל בין התהליכים השונים שיכולים להתרחש עם השנים, לכל אחד מהם הפתרון שונה:
1. התרופפות וצניחה של השדיים - השתלים תקינים ולא מאוד ישנים
בדומה לתופעה אצל נשים ללא שתלים בחזה השדיים במהלך הריון ולידה גדלים מאד ומתמלאים בחלב, לאחר סיום ההנקה הם מתרוקנים ומתרופפים והנוכחות של השתל מדגישה לפעמים את הפער בין השתל הזקוף לרקמת השד שהתרופפה. אם ההתרופפות והצניחה קלים, אפשר לבצע החלפת שתלים בלבד. אך פעמים רבות הצניחה ניכרת, העטרה התרחבה מאד וגם אותה יש להקטין ולהצר.
הפתרון במצבים אלו הוא לבצע גם הרמת חזה למטרת הידוק, הרמה ועיצוב מחדש של המראה הנשי הנאה, האנטומי והזקוף של השדיים, מה שנקרא "להחזיר עטרה ליושנה". הניתוח קרוי הרמת חזה על גבי השתלים. בדרך כלל אנחנו ממליצים גם להחליף את השתלים כבר באותה הזדמנות, אך לא חובה.
לרוב מאפיין הזדקנות של השדיים כאשר השתלים מעל השריר. במקרים אלו השתלים מובילים את צניחת השדיים. הכיס עלול עם השנים להתרחב כלפי מטה ו/או הצידה, במצבים אלו אפשר לעתים להצר את הכיס בחלקו הצדדי ו/או התחתון, לעתים מה שנכון הוא לשנות את מיקום הכיס ולהעביר את השתלים לכיס חדש מאחורי השריר. למשל כאשר רואים גלים של השתלים מבעד לעור. כמובן כל מקרה לגופו. גם כאן מדובר בניתוח החלפת שתלים והרמה.
ייתכן ונרצה להקטין מעט את השתלים אם את מרגישה שהם גדולים וכבדים מדי ושזה מה שנכון לך. נשים רבות מעדיפות דווקא לעשות את ההיפך: כלומר להגדיל את השתלים כדי לפצות על ההתרוקנות של השדיים שהתרחשה עם השנים, כאמור כל מקרה לגופו.
3. צניחת שדיים על גבי השתלים:
מדובר בתופעת הזדקנות שונה מצניחת השדיים יחד עם השתלים. צניחת שדיים על גבי השתלים יוצרת מראה שקרוי תופעת "מפל" – WATERFALL DEFORMITY. היא בדרך כלל מאפיינת שתלים מתחת לשריר, אבל לא רק. פעמים רבות היא מתרחשת כאשר ישנה הצטלקות קופסיתית (התקשות קופסיתית) ואז השתל "מטפס" כלפי מעלה מה שמדגיש את צניחת העור בחלקו התחתון של השד.
אם השתל ממוקם בצורה תקינה מתחת לשריר והקופסית סביבו עדינה, רכה ותקינה הפתרון הוא ניתוח החלפת שתלים והרמת חזה (שמות נרדפים: החלפת שתלים והרמה או החלפה והרמה). אבל במקרים בהם יש הצטלקות קופסיתית יש צורך להסיר את הקופסית הצלקתית באופן חלקי או מלא בכדי לטפל בבעיה שנוצרה ובכדי לעצב מחדש את השד בצורה נאה ולכן הניתוח ממורכב יותר ולכן גם יקר יותר.
4. התרופפות התרוקנות, צניחת שדיים ותופעת "ריפלינג - Rippling" (גליות דופן השתל הנראית מבעד לעור)
התרוקנות השדיים בעקבות הריונות לידות והנקות, התרופפות העור, התרחבות העטרות וצניחה מתרחשים בו זמנית, השתלים (בדרך כלל מעל השריר) מתרופפים בכיס וניתן להבחין בקפלים הפנימים מבעד לעור.
הפתרון: החלפת שתלים, הרמה והידוק העור, הקטנת העטרות, החלפה לשתל חדש, שינוי הכיס ממנח מעל השריר לכיס חדש מתחת לשריר (לא בהכרח, בחלק מהמקרים), והשתלת שומן (ניתן להוסיף כאופציה, ע"פ רוב לא נדרשת).
5. התקשות קופסיתית, שתלים מעל השריר
מקרים בהם הגוף מגיב לשתלים בצורה לא תקינה ועם השנים נוצרת צלקת שמתקשה ומתהדקת סביבם. המגע קשה כמו אבן, ומלווה במקרים מסוימים גם בכאבים שנובעים מהתהדקות הצלקת סביב השתלים. לפעמים השתל תקין, לפעמים הגוף מגיב לשתל פגום או דולף.
אם השד על גבי השתל לא מאד צנוח או רופף אפשר רק להחליף את השתלים, לשנות כיס אל מתחת לשריר, לשנות לשתל אחר, גדול יותר, לרוב אנטומי, בעבר השתמשנו בשתלים בעלי ציפוי פוליאוריתן על מנת להקטין סיכון להתקשות קופסיתית.
כיום עקב הידע ששתלים אלו מעלים סיכון למחלה מאד נדירה הקרויה BIA-ALCL – שהיא סוג נדיר מאד של לימפומה של תאי T העלולה להתפתח סביב שתלי סיליקון בשדיים הוחלט להוציא משימוש את השתלים הללו ועל כן אנו משתמשים כיום בשתלי סיליקון בעלי חספוס עדין.
כאשר העטרה התרחבה, השד איבד מצורתו ויש לעצב אותו מחדש על גבי השתלים יש צורך לבצע גם הרמת חזה וגם החלפת שתלים מורכבת הכוללת קילוף של כל הצלקת הפנימית שעוטפת את השתל.